Η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, μέχρι το 2025, σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης κυριάρχησε στη συνάντηση εργασίας που είχε σήμερα στο Διοικητήριο ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, με τον Γενικό Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λεωνίδα Μπακούρα.
Ειδικότερα, έγινε εκτενής αναφορά στις νέες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας που εντάσσονται στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, ενώ ο Υφυπουργός ενημερώθηκε λεπτομερώς για το φιλόδοξο και καινοτόμο πρόγραμμα ανάπτυξης της εταιρείας που περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 96,8 εκατομμυρίων ευρώ στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Αναφορικά με την ανάπτυξη του δικτύου διανομής, ο κ. Μπακούρας γνωστοποίησε στον κ. Καράογλου πως θα επεκταθεί ως εξής:
-Δήμος Βόλβης: Σταυρός και Ασπροβάλτα
-Δήμος Δέλτα: Ν. Μάλγαρα, Κύμινα και Ανατολικό
-Δήμος Θερμαϊκού: Μεσημέρι
-Δήμος Θέρμης: Κάτω Σχολάρι
-Δήμος Λαγκαδά: Λαγυνά, Σοχός και Ζαγκλιβέρι
-Δήμος Χαλκηδόνος: Άγιος Αθανάσιος, Χαλκηδόνα, Γέφυρα και Βαθύλακος
-Δήμος Ωραιοκάστρου: Λητή, Δρυμός, Μελισσοχώρι, Πεντάλοφος και Νεοχωρούδα
Στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που έχει αναπτύξει το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) με τις Αυτοδιοικητικές Αρχές της Βόρειας Ελλάδας, στη συνάντηση εργασίας προσεκλήθησαν και συμμετείχαν ως άμεσα ενδιαφερόμενοι ο Δήμαρχος Βόλβης κ. Διαμαντής Λιάμας, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Γιάννης Ταχματζίδης, ο Δήμαρχος Χαλκηδόνας κ. Σταύρος Αναγνωστόπουλος και ο Αναπληρωτής Δημάρχου Ωραιοκάστρου, Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Δημήτρης Καρασαββίδης.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ενημέρωσε τους Δημάρχους για το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Εταιρείας και τις προοπτικές που δημιουργούνται σε κάθε περιοχή από την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου διανομής. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα καλυφθούν όλοι οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας με φυσικό αέριο, καθώς προγραμματίζεται η τροφοδότηση και του τελευταίου Δήμου, του Δήμου Βόλβης. Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι το 2025 προβλέπεται να πραγματοποιηθούν 90.350 νέες συμβάσεις σύνδεσης, από τις οποίες περίπου 60 χιλιάδες αφορούν την περιοχή της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα το 77% του πληθυσμού συνολικά να χρησιμοποιεί φυσικό αέριο στις περιοχές της Αδείας.
Μετά το τέλος της συνάντησης εργασίας ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Είναι σημαντικό και άκρως ενθαρρυντικό ότι εν μέσω πανδημίας συναντηθήκαμε στο Διοικητήριο με κ. Λεωνίδα Μπακούρα προκειμένου να συζητήσουμε το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την περίοδο 2021-2025, συνολικού προϋπολογισμού 158,2 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά τα χρήματα τα 96,8 εκατομμύρια ευρώ αφορούν επενδύσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, η οποία μέχρι το 2025 θα έχει καλυφθεί πλήρως από το δίκτυο φυσικού αερίου. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που δείχνει την ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη και ταυτόχρονα αποτελεί παράδειγμα διαχείρισης των έκτακτων συνθηκών από τις επιχειρήσεις. Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς τον στρατηγικό της σχεδιασμό για την επόμενη πενταετία, έχοντας όλα τα εχέγγυα να συνεχίσει σταθερά και με ασφάλεια τη δυναμική της πορεία".
Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λεωνίδας Μπακούρας, επισήμανε πως: «Διατηρούμε σχέσης συνεργασίας με την Πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση κ έτσι καταφέρνουμε να ικανοποιούμε τα αιτήματα των πολιτών. Το νέο Πρόγραμμα προβλέπει μεγάλες επενδύσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των λειτουργιών της εταιρείας, την εγκατάσταση 136 χιλ. ευφυών μετρητών και την επέκταση του δικτύου διανομής για την τροφοδότηση του συνόλου των δήμων. Οι επενδύσεις αυτές σχεδιάζονται με τεχνικο-οικονομικά κριτήρια που έχουν ως αποτέλεσμα την εφαρμογή των χαμηλότερων τιμολογίων διανομής της επικράτειας σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία. Από 1/12, το μεσοσταθμικό τιμολόγιο διανομής που έχει εγκριθεί από την Αρχή παρουσιάζει περαιτέρω μείωση κατά 14% στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που συμβάλλει στην ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού, στην ανάκαμψη του παραγωγικού τομέα της χώρας από την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος».