Δελτία Τύπου & Ανακοινώσεις

03/07/2020

Συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή, κ. Λεωνίδα Μπακούρα, στο περιοδικό Forbes

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Παραμένουμε πιστοί στους φιλόδοξους στόχους μας,
ξεπερνώντας κάθε προσδοκία

 

Με υψηλές ταχύτητες «έτρεξε» η ΕΔΑ ΘΕΣΣ το πρώτο πεντάμηνο του 2020, καταγράφοντας ισχυρές επιδόσεις σε όλους τους τομείς. Επιδόσεις μάλιστα, που γίνονται ακόμη πιο εντυπωσιακές αν ληφθεί υπόψη η μεγάλη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας που επέφεραν η πανδημία του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της.

 

Τα αποτελέσματα της ΕΔΑ ΘΕΣΣ από 1/1/2020 έως το τέλος του Μαΐου 2020 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 είναι αποκαλυπτικά της δυναμικής της: Οι ενεργοποιημένοι μετρητές που διαχειρίζεται η Εταιρεία, ανήλθαν σε 365.790, σημειώνοντας αύξηση κατά 7%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2019 (341.855 μετρητές το 1ο πεντάμηνο του 2019). Ταυτόχρονα, την ίδια περίοδο, πρόσθεσε άλλα 58 χλμ. στο σύγχρονο δίκτυό της των 2.484,70 χλμ. σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία. Συνολικά, οι  επενδύσεις της Εταιρείας για την επέκταση του δικτύου της στο πρώτο πεντάμηνο του 2020, αγγίζουν τα 9,5 εκ ευρώ.

 

Εξίσου μεγάλη ήταν και η αύξηση στους όγκους φυσικού αερίου που διανεμήθηκαν, καθώς στο τέλος Μάϊου 2020, ξεπέρασαν τα 264,7 εκατ. κυβικά μέτρα, καταγράφοντας αύξηση 4% σε σχέση με τους όγκους φυσικού αερίου (255,10 εκατ. κυβικά μέτρα) που διανεμήθηκαν κατά την αντίστοιχη περίοδο 2019.

Ακόμη πιο θετικά ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας την ίδια περίοδο. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της ΕΔΑ ΘΕΣΣ το πρώτο 5μηνο του 2020, ξεπέρασε τα 37 εκ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ξεπέρασαν τα 30,1 εκ. ευρώ, αυξημένα κατά 3% έναντι του πρώτου πενταμήνου του 2019. Ακόμη καλύτερη είναι η εικόνα για τα καθαρά κέρδη της Εταιρείας, μετά τους φόρους, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 17,6 εκ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 6% σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο του 2019.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λεωνίδας Μπακούρας, σημείωσε σχετικά: «Τα αποτελέσματα έως το Μάιο του 2020 επιβεβαιώνουν τη στρατηγική ανάπτυξης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, την άρτια οργάνωση και τον σχεδιασμό που με συνέπεια υλοποιούμε. Η Εταιρεία μας καταγράφει μεγάλη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς και ανταπεξέρχεται πλήρως στον στρατηγικό σχεδιασμό της, παρά τα εμπόδια που έθεσε η δυσμενής συγκυρία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με το επενδυτικό της πλάνο και θα πετύχει όλους τους στόχους που έχει θέσει για την ανάπτυξη του δικτύου στις περιοχές της Αδείας της».

 

Αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία της, δηλαδή την εμπειρία των στελεχών της, την τεχνογνωσία και τις σύγχρονες υποδομές της, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει καταφέρει να μετατρέψει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες και να αποδεικνύεται καλύτερη των προσδοκιών της.

 

Με τους ίδιους υψηλούς ρυθμούς κινήθηκαν και οι επενδύσεις της Εταιρείας στον ψηφιακό μετασχηματισμό, γεγονός που της επέτρεψε να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της και την περίοδο του lockdown, προσφέροντας το σύνολο των υπηρεσιών της στους καταναλωτές της, με ασφάλεια και αξιοπιστία. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη και αυτοματοποίηση των νέων κύριων εταιρικών εφαρμογών της, με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών της.

 

Την ίδια στιγμή, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ κατάφερε να διευρύνει τις συνεργασίες της με Εταιρείες Διανομής, παρέχοντας υπηρεσίες υποστήριξης σε δραστηριότητες που αφορούν τη διαχείριση, λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξη Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου, σε όλη την Ελλάδα. Με τις συνεργασίες αυτές, η Εταιρεία μοιράζεται την πλούσια τεχνογνωσία και εμπειρία της, με στόχο την ταχύτερη επέκταση και την αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικτύων διανομής σε όλη τη χώρα, προς όφελος των καταναλωτών και της κοινωνίας.

 

Παράλληλα, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ προσφέρει ολοκληρωμένα προγράμματα τηλεκπαίδευσης στη δραστηριότητα διανομής φυσικού αερίου. Tα προγράμματα καλύπτουν θεματικές ενότητες που αφορούν το ρυθμιστικό πλαίσιο, την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση του φυσικού αερίου, τη στρατηγική ανάπτυξης των δικτύων και τη διαχείριση και επεξεργασία Προσωπικών Δεδομένων σύμφωνα με το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων. Οι εκπαιδεύσεις παρέχονται μέσω συστήματος απομακρυσμένης παρακολούθησης με τη βοήθεια ψηφιακών εργαλείων και τεχνολογίας. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί ο πρώτος κύκλος και η Εταιρεία σχεδιάζει τους νέους κύκλους προγραμμάτων, που θα πραγματοποιηθούν στο προσεχές διάστημα.

 

Παρά τις προκλήσεις της χρονικής συγκυρίας, οι προτεραιότητες της Εταιρείας παραμένουν αναλλοίωτες. Για το λόγο αυτό, τυγχάνει συνεχούς αναγνώρισης και πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. Ο λόγος για την πρόσφατη ένταξη της Εταιρείας στον ισχυρό Πανευρωπαϊκό οργανισμό για τη βιωσιμότητα GD4S (Gas Distributors for Sustainability) όπου συμμετέχουν κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες διανομής. Όπως μάλιστα, σχολίασε ο  κ. Μπακούρας: «Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ θα εκπροσωπεί πλέον τη χώρα μας σ’ έναν οργανισμό που καθορίζει τις εξελίξεις στον στρατηγικό τομέα του φυσικού αερίου, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η Εταιρεία θα μετέχει στις διαβουλεύσεις των μεγάλων εταιρειών του κλάδου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση κρίσιμων πολιτικών για τον ενεργειακό τομέα και την οικονομία της Ελλάδας».