Δελτία Τύπου & Ανακοινώσεις

08/01/2021

Καινοτομία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ - Πρόσβαση Χρηστών Διανομής στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Παρακολούθησης Μετρητικών Δεδομένων των Ωρομετρούμενων Σημείων Παράδοσης

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, με στόχο τη συνεχή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και σε εναρμόνιση με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Μετρήσεων, παρέχει σε κάθε Χρήστη Διανομής που δραστηριοποιείται στα Δίκτυα Διανομής των περιοχών της Αδείας της, δηλαδή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και Περιφέρειας Θεσσαλίας, τη δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης στα δεδομένα μετρήσεων των Ωρομετρούμενων Σημείων Παράδοσης που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Πελατών του.

Με την υπηρεσία mytelemetrydata,  η ενημέρωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου για τους Μεγάλους και  τους Βιομηχανικούς Καταναλωτές, πραγματοποιείται κατά τον πλέον διαφανή και άμεσο τρόπο. Η εφαρμογή αυτή αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τους Χρήστες Διανομής, που συμβάλλει στην ενίσχυση της ακρίβειας των προβλέψεων μεταφοράς ποσοτήτων Φυσικού Αερίου και κατά συνέπεια στην βέλτιστη διαχείριση του σχετικού χαρτοφυλακίου.

 

Την ίδια στιγμή η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, με γνώμονα την ασφάλεια των πληροφοριών και πληροφοριακών συστημάτων της, μεριμνά για την τήρηση των εξ ορισμού και των από σχεδιασμό αρχών ασφαλείας. Παράλληλα, λαμβάνονται όλα τα μέτρα και οι σχετικές Δικλείδες ώστε, τόσο η πρόσβαση όσο και η διαχείριση των δεδομένων να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα ασφάλειας. Για την πρόσβαση των Χρηστών Διανομής στην Υπηρεσία, απαιτείται η λήψη κωδικών εισόδου κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος.

Όλα τα Ωρομετρούμενα Σημεία Παράδοσης που ανήκουν στο Δίκτυο Διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι εφοδιασμένα με Αυτόματο Ηλεκτρονικό Διορθωτή Όγκου (ΡΤΖ) και συνδέονται με ειδικό σύστημα τηλεμετρίας. Οι Χρήστες Διανομής με την σύνδεση τους στην υπηρεσία, δύνανται να αποκτούν εξ αποστάσεως πρόσβαση σε ημερήσια βάση στα ωριαία δεδομένα και πληροφορίες που καταγράφονται όπως:

  • Ένδειξη του μετρητή
  • Καταγραφείσα πίεση
  • Καταγραφείσα θερμοκρασία
  • Κατανάλωση φυσικού αερίου σε κανονικές συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας (Nm3)
  • Συγκριτικά διαγράμματα ιστορικού κατανάλωσης
  • Αναφορές κατανάλωσης – Στατιστικά Στοιχεία
  • Εξαγώγιμα αρχεία κατανάλωσης (xlsx)

Στο πλαίσιο αυτό, η Διευθύντρια Μετρήσεων και Τιμολόγησης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Έλενα Ζούγλου επισημαίνει ότι «η εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών είναι σημαντική τόσο για την αποδοτικότερη ανάπτυξη των δικτύων όσο και για τον καλύτερο επιχειρησιακό προγραμματισμό των Χρηστών Διανομής. Παράλληλα ενισχύεται η ποιότητα εξυπηρέτησης, συμβάλλοντας έτσι στην εδραίωση μιας αποτελεσματικότερης συνεργασίας μεταξύ αμφοτέρων».

 

Με την υλοποίηση της παραπάνω εφαρμογής ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λεωνίδας Μπακούρας τονίζει ότι «η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, τηρώντας αυστηρά το Ρυθμιστικό πλαίσιο, προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες προς τους Χρήστες Διανομής, συμβάλλει με το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και εμπειρίας που διαθέτει στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου και παράλληλα βαδίζει προς την ήδη συντελούμενη ψηφιοποίηση του Δικτύου Διανομής. Η Εταιρεία προωθεί την καινοτομία και επενδύει συστηματικά σε πληροφοριακά συστήματα και νέες τεχνολογίες, με απώτερο σκοπό την ολική μετάβαση προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η ευελιξία όπως και τα επίπεδα ασφάλειας των δικτύων διανομής, στοχεύοντας πάντοτε στην παροχή βέλτιστων υπηρεσιών προς τους τελικούς καταναλωτές».