Δελτία Τύπου & Ανακοινώσεις

01/03/2021

Νέες επενδύσεις, αλλά και µείωση τιµολογίων - Δημοσίευμα στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" / 27.02.21

Ενισχυµένες ήταν το 2020 οιοικονοµικές επιδόσεις της Εταιρείας ∆ιανοµής Αερίου Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας, ενώ παράλληλα έτρεξε το επενδυτικό της πρόγραµµα ύψους 36 εκατ. ευρώ και από φέτος προχώρησε και στη µείωση των τιµολογίων διανομής φυσικού αερίου.

Η Ε∆Α ΘΕΣΣ παρά τις δύσκολες και ρευ- στές συνθήκες που διαµορφώνει η πανδηµία ανέβασε τα µεγέθη του ισολογισµού της και ταυτόχρονα συνέχισε και συνεχίζει τον επιχειρησιακό της σχεδιασµό υιοθετώντας και εφαρµόζοντας απαρέγκλιτα τη νοµοθεσία αλλά και το ρυθµιστικό πλαίσιο µε βάση τη διαφάνεια και την ίση µεταχείριση των χρηστών διανοµής και των τελικών καταναλωτών  της. Η Εταιρεία πέτυχε όλους τους επιχειρησιακούς της στόχους σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της, κάτι που επιβεβαιώνουν και τα αποτελέσµατά της. Συγκεκριµένα, εντός του 2020 πέτυχε  δυναµική  ανάπτυξη της αγοράς µε περίπου 23.000 νέες συνδέσεις και µε δείκτη διείσδυσης που υπερβαίνει το 64% του πληθυσµού των περιοχών της Αδείας

Ταυτόχρονα, οι διανεµηθέντες όγκοι ανήλθαν σε 448,4 εκατ. Nm3 (κυβικά µέτρα) αυξηµένοι κατά 9,6% συγκριτικά µε το 2019. Το πρόγραµµα ανάπτυξης για το 2020 ύψους 36 εκατ. ευρώ υλοποιήθηκε πλήρως για την επέκταση του δικτύου διανοµής και την τροφοδότηση όλων των νέων περιοχών. Η Ε∆Α ΘΕΣΣ, όπως προαναφέρθηκε, κατάφερε και την ενίσχυση των βασικών της οικονοµικών µεγεθών το 2020, καθώς ο συνολικός κύκλος εργασιών ξεπέρασε τα 62,3 εκατ. ευρώ, σηµειώνοντας αύξηση κατά 8,1% συγκριτικά µε το 2019.

Επιπλέον, για το ίδιο χρονικό διάστηµα, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέ- σεων (EBITDA) ανήλθαν σε 43,4 εκατ. ευρώ και ήταν αυξηµένα κατά 4,5% σε σχέση µε το 2019. Τα κέρδη µετά φόρων (ΕΑΤ) άγγιξαν τα 20,5 εκατ. ευρώ, και ήταν περισσότερα κατά 3,2% σε σχέση µε το προηγούµενο έτος. Αξίζει δε να σηµειωθεί ότι η κερδο- φορία αυξήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά. Υψηλό τετραετίας παρουσίασε και ο ∆είκτης Αποδοτικότητας Ιδίων Κεφαλαίων (ROE), ο οποίος ανήλθε στο 7,2%.

Η ισχυρή κερδοφορία που παρουσίασε η Ε∆Α ΘΕΣΣ έχει ως αποτέλεσµα την οικονοµική αποδοτικότητα για τους µετόχους, καθώς τα διανεµόµενα µερίσµατα αναµένεται να διαµορφωθούν σε 19,5 εκατ. ευρώ, αυξηµένα κατά 3,2% σε σχέση µε τα µερίσµατα που διανεµήθηκαν το 2019. Η Ε∆Α ΘΕΣΣ κατάφερε να ανταποκριθεί µε σχέδιο και αποφασιστικότητα στις προκλήσεις του 2020, εστιάζοντας πρωτίστως στην προστασία των ανθρώπων της και της δηµόσιας υγείας. Με υψηλό αίσθηµα ευθύνης, έλαβε όλα τα απαραίτητα µέτρα, µε γνώµονα τον θετικό αντίκτυπο της δραστηριότητάς της προς την κοινωνία, στοχεύοντας στον περιορισµό της πανδηµίας.
Τα αποτελέσµατα του προηγούµενου έτους, σύµφωνα µε την Εταιρεία, οφείλονται στην άρτια οργάνωση και υψηλή τεχνογνωσία της διοίκησης και του προσωπικού, στον αυστηρό προγραµµατισµό, στην πειθαρχία για την τήρηση των χρονοδιαγραµµάτων και στην αφοσίωση στους στόχους.

Η Ε∆Α ΘΕΣΣ ακολουθώντας εδώ και χρό- νια πετυχηµένη διαδροµή συνεχίζει να επεκτείνει το δίκτυο του φυσικού αερίου στις περιοχές για τις οποίες έχει αδειοδοτηθεί.
Στους λόγους των ισχυρών οικονοµικών επιδόσεων της Εταιρείας αναφέρεται µε δηλώσεις του ο Γενικός ∆ιευθυντής Λεωνίδας Μπακούρας: «Τα άριστα επιχειρηµατικά αποτελέσµατα, παρά την εµφάνιση πρωτοφανών προκλήσεων για την παγκόσµια οικονοµία, και το ενεργό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Ε∆Α ΘΕΣΣ αποδεικνύουν τις στέρεες βάσεις αλλά και τη δέσµευση της Εταιρείας για µια βιώσιµη ανάπτυξη. Ο µακροπρόθεσµος στρατηγικός σχεδιασµός σε συνδυασµό µε τον επαγγελµατισµό των ανθρώπων µας οδήγησε στη διατήρηση της ανοδικής µας τροχιάς και παράλληλη αύξησε τη λειτουργική µας κερδοφορία».

Ο ίδιος μιλάει για το αναπτυξιακό αποτύπωμα της Εταιρείας: «Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ αποτελεί διαχρονικά μοχλό ανάπτυξης και συνεχίζει την υλοποίηση ενός φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος για την περαιτέρω ώθηση της εθνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούμε την καινοτομία και επενδύουμε συστηματικά σε πληροφοριακά συστήματα και νέες τεχνολογίες, με απώτερο σκοπό την ολική μετάβαση προς τον ψηφιακό μας μετασχηματισμό».

Παράλληλα, ο κ. Μπακούρας τόνισε ότι η στόχευση της αναπτυξιακής στρατηγικής και του μακρόπνοου επενδυτικού σχεδιασμού στη βάση τεχνικοοικονομικών κριτηρίων, οδήγησε στην περαιτέρω μείωση των Τιμολογίων Διανομής. Από 1η Ιανουαρίου το μεσοσταθμικό τιμολόγιο διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ που έχει εγκριθεί από την Αρχή παρουσιάζει περαιτέρω πτώση κατά 14,8% στη Θεσσαλονίκη και κατά 21,9% στη Θεσσαλία, σε σχέση με την προηγούμενη ρυθμιστική περίοδο. Ακόμη πιο ραγδαία πτώση επήλθε για τους βιομηχανικούς καταναλωτές, οι οποίοι απολαμβάνουν πλέον μειωμένα τιμολόγια διανομής κατά 45% στη Θεσσαλονίκη και 56% στη Θεσσαλία σε σχέση με το τιμολόγιο διανομής που εφαρμόστηκε την προηγούμενη ρυθμιστική περίοδο.

Με το βλέµµα στραµµένο στο µέλλον, η Εταιρεία βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων τόσο στο πεδίο της ενεργειακής µετά- βασης όσο και στον κλάδο της διανοµής φυ- σικού αερίου. Η συνεχής και αυξανόµενη διείσδυση των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας στο τελικό ενεργειακό µείγµα, αναδεικνύει νέες ανάγκες για τη µετατροπή, αποθήκευση και επαναχρησιµοποίηση ενέργειας. Υπό αυτό το πρίσµα, ο ρόλος των δικτύων διανοµής φυσικού αερίου για την υποστήριξη και ενσωµάτωση της διεσπαρµένης παραγόµενης «πράσινης» ενέργειας κρίνεται ιδιαίτερα σηµαντικός και αναµένεται να ενισχυθεί περαιτέρω. Ως µέλος του οργανισµού για τη βιωσιµότητα GD4S, η Ε∆Α ΘΕΣΣ συνεργάζεται µε κορυφαίους ευρωπαϊκούς φορείς για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ενώ θέτει τις βάσεις για τη διαµόρφωση του απαραίτητου εθνικού και κοινοτικού ρυθµιστικού πλαισίου για την κατασκευή ευέλικτων, ψηφιοποιηµένων και καινοτόµων δικτύων, έτοιµων να δεχθούν ανανεώσιµα αέρια όπως το υδρογόνο και το βιοµεθάνιο.
Η Ε∆Α ΘΕΣΣ υποστηρίζει τον ενεργειακό µετασχηµατισµό για την επίτευξη των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων προς µια απανθρακοποιηµένη και βιώσιµη οικονοµική ανάπτυξη.